הבחינה הפסיכומטרית
הבחינה הפסיכומטרית היא שונה מכל בחינה שאי פעם עשיתם, ולכן יש להתכונן אליה בהתאם.
פה תמצאו כל מה שעליכם לדעת על הבחינה:
מהו מבחן פסיכומטרי?
המבחן הפסיכומטרי הוא מבחן מיון לחוגים השונים במוסדות להשכלה גבוהה (“מבחן קבלה לאוניברסיטה”). הוא אינו מבחן אינטליגנציה, ומטרתו היחידה היא מיון המועמדים לתואר ראשון בישראל דרך ניבוי סיכויי ההצלחה של הנבחן באקדמיה. המבחן בודק את יכולות הנבחן בתחומים שונים כגון חשיבה כמותית, כתיבת חיבור ואנגלית. הגוף האחראי על המבחן הוא המרכז הארצי לבחינות והערכה, והוא אינו קשור למשרד החינוך.
מבחן פסיכומטרי בודק את יכולת הנבחן בשלושה תחומים:
- חשיבה כמותית- הידע המתמטי הנדרש לפתרון השאלות הוא עד 3 יחידות לימוד לבגרות. למרות זאת, השאלות שונות במהותן מהשאלות בבחינת הבגרות והן בודקות חשיבה מתמטית ולא ידע מתמטי.
- חשיבה מילולית (כולל פרק בכתיבת חיבור) – פרק זה בוחן, בצורות שונות, בעיקר יכולות הבנת הנקרא – ברמה גבוהה מאוד. מטלת החיבור אשר פותחת כל מבחן פסיכומטרי, בודקת את היכולת להביע ולנמק בכתב רעיון לגבי נושא כלשהו שאינו ניתן לבחירה.
- אנגלית – מבחן פסיכומטרי בודק אך ורק יכולת בהבנת האנגלית הכתובה (לרבות אוצר מילים) ואינו בודק שליטה ובקיאות בכל תחומי השפה האנגלית.
מבנה הבחינה
המבחן הפסיכומטרי בנוי מ-8 פרקים ו -“מטלת כתיבה” (כתיבת חיבור) מטלת הכתיבה נמשכת 30 דקות, והציון בפרק זה מהווה 25% מהציון ב”חשיבה מילולית”. שאר 8 הפרקים במבנה של “מבחן אמריקאי” (4 תשובות מוצעות לכל שאלה), ומשך כל פרק כזה הוא 20 דקות. אין הפסקה בין הפרקים השונים למעט הפסקה קצרה לאחר מטלת הכתיבה. לכן, משך המבחן הוא 190 דקות (3 שעות ו-10 דקות). 2 מבין 8 הפרקים במבנה של “המבחן האמריקאי” הנם פרקי פיילוט שאינם כלולים בחישוב הציון, אך לא ניתן לזהות איזה פרק הוא פרק פיילוט.
ציון הבחינה
הנבחן מקבל בבחינה 6 ציונים שונים:
3 ציונים בסקאלה בין 50-150 (חשיבה כמותית, חשיבה מילולית ואנגלית)
3 ציונים בסקאלה בין 200-800 (“רב תחומי”, “בדגש כמותי” ו”בדגש מילולי”)
מבחן פסיכומטרי לדוגמא
כדי להגיע כמה שיותר מוכנים לבחינה, אנחנו ממליצים לתרגל כמה שיותר סימולציות במהלך הקורס.
בעזרת תרגול הסימולציות אנחנו מתרגלים סגנונות שונים של שאלות ונחשפים לשאלות רבות יותר בהן נוכל להתקל בבחינה האמיתית.
תרגול סימולציות עוזר לנו מאוד גם מבחינה מנטאלית- אנחנו מתרגלים את הזמנים, התמודדות עם לחצים ומתן תחושה מוכרת בזמן הבחינה האמיתית.
פה תוכלו לתרגל מבחן לדוגמא ולהבין אחת ולתמיד- מה הוא המבחן הפסיכומטרי.